Witaminy pełnią bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu – ich niedobór może powodować szereg nieprzyjemnych dolegliwości, mających wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie.
Rola witaminy C w organizmie
Witamina C, czyli tak zwany kwas askorbinowy to jeden ze składników umożliwiających prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Witamina C musi być dostarczana wraz z pożywieniem lub odpowiednio suplementowana.
Jednym z głównych zadań witaminy C jest wzmocnienie odporności organizmu, które pozwala na skuteczne i bardziej efektywne radzenie sobie z różnego rodzaju infekcjami. Dodatkowo witamina C jest niezbędna w procesie syntezy kolagenu, usprawnia transport międzykomórkowy, jest również kluczowym składnikiem procesu tworzenia się tkanki łącznej.
Poza tym prawidłowy poziom witaminy C w organizmie ma znaczny wpływ na zachowanie stabilnego nastroju – dzięki regularnemu przyjmowaniu witaminy C możliwym staje się łatwiejsze radzenie sobie ze stresem. Witamina C spowalnia również proces starzenia się organizmu, utrzymując go w zdrowiu i dobrej formie. Niektóre badania przekonują również o tym, że kwas askorbinowy może działać przeciwnowotworowo.
Oznaki niedoboru witaminy C
Niedobór witaminy C może prowadzić do poważnych zaburzeń w funkcjonowaniu organizmu. Do pierwszych objawów świadczących o niewystarczających ilościach tego składnika można zaliczyć między innymi: osłabienie naczyń krwionośnych, mniejszą odporność organizmu czy suchość skóry.
Braki kwasu askorbinowego objawiają się także bólem stawów czy mniejszą zdolnością organizmu do szybkiej regeneracji. Osoby borykające się z niedoborem witaminy C znacznie częściej zapadają na przeziębienia, a sam przebieg choroby może przybierać u nich nieco bardziej ostrą formę.
Co ma najwięcej witaminy C?
Osoby zastanawiające się nad tym, co ma najwięcej witaminy C koniecznie powinny zwrócić uwagę między innymi na cytrusy – pomarańcza, mandarynka czy grejpfrut zawierają spore ilości kwasu askorbinowego, który pomaga w usprawnieniu wielu funkcji organizmu. Witaminy C należy szukać również w pomidorach, truskawkach, papryce czy jarmużu. Dobrym źródłem kwasu askorbinowego jest także acerola – do zaspokojenie dziennego zapotrzebowania organizmu na witaminę C wystarczą zaledwie jej trzy niewielkie owoce.
Koniecznie trzeba wziąć pod uwagę to, że kwas askorbinowy jest bardzo wrażliwy na działanie wysokiej temperatury, dlatego też produkty bogate w witaminę C najlepiej jest spożywać na surowo. Dobrym pomysłem może okazać się przygotowanie różnego rodzaju koktajli czy sałatek, a także spożywanie warzyw i owoców w naturalnej, zupełnie nieprzetworzonej formie.