Wiele osób unika szpinaku. Jest to duży błąd! Szpinak jest uznawany za jedno z najzdrowszych warzyw. Chroni przed miażdżycą czy rozwojem chorób nowotworowych. Co jeszcze warto wiedzieć o szpinaku?
Szpinak – zalety
Szpinak ma wiele zalet. Jest bogaty w żelazo, potas, magnez, witaminę C, kwas foliowy czy beta-karoten. Warto również pamiętać, że szpinak ma luteiny, które są silnymi przeciwutleniaczami.
Szpinak właściwości lecznicze są nie do przecenienia. Przeciwutleniacze pomogą w walce z chorobami nowotworowymi i miażdżycą. Magnez pomaga odzyskać równowagę osobom znerwicowanym i zmęczonym. Obniża podatność na stres. Nie można również zapomnieć, że szpinak łagodzi i zapobiega bólom głowy, nawet tym migrenowym.
Szpinak właściwości to również niezbędne źródło kwasu foliowego, który polecany jest przede wszystkim kobietom w ciąży. Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju układu nerwowego u płodu.
Szpinak jest również warzywem, które świetnie sprawdzi się w dietach odchudzających. W 100 g szpinaku mamy zaledwie 23 kcal. Potas i witaminy z grupy B mają korzystny wpływ na spalanie tłuszczów oraz węglowodanów, dzięki temu tempo metabolizmu znacznie przyspiesza.
Tylakoidy, które znajdują się w szpinaku, powodują uczucie sytości, dzięki temu łatwiej jest nam wytrzymać na diecie. Wieczorne przekąski nie są już tak kuszące.
Jak przygotować szpinak?
Szpinak jest świetnym warzywem, które można spożywać na surowo, jak i po obróbce termicznej, w czasie której nie traci wielu wartości odżywczych. Dusząc go na patelni nie trzeba dolewać wody, gdyż liście mają jej wystarczająco. Trzeba jednak pamiętać, że ilość szpinaku znacznie się zmniejsza więc na obiad dla rodziny nie wystarczy jedna paczka.
Szpinak świetnie nadaje się do sałatek. Można łączyć go z serami (pleśniowy, parmezan, feta) lub owocami. Polany oliwa z oliwy zwiększy wchłanianie beta-karotenu.
Szpinak świetnie komponuje się z makaronami. Jest idealną bazą do obiadów opartych na makaronie. Chcąc zwiększyć jego gęstość można dodać śmietany lub jajko. Warto użyć go również do farszu na pierogi, tarty czy naleśników. Z dodatkiem fety będzie fantastyczną ucztą dla podniebienia.
Latem szpinak będzie idealnym dodatkiem do smoothie. Świetnie komponuje się z wszystkim owocami. Jest to idealna baza zielonych napoi.
Kupując szpinak należy zwrócić uwagę czy liście są soczyste i jędrne. Przesuszone liście nie są tak wartościowe. Zima można wybierać szpinak mrożony, który również jest wartościowy i będzie stanowił doskonałe uzupełnienie naszej diety.
Szpinak należy przechowywać w lodówce. Powinien być zapakowany w woreczek, dzięki temu przez około 4 dni zachowa świeżość.